Οι σκοποί του Συλλόγου "Αναγέννησις" είναι:

  • Η συνένωση και συνεργασία όλων των Ηπειρωτών οι οποίοι διαμένουν στην πόλη της Νέας Υόρκης και τα περίχωρά της.
  • Η αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη των μελών του Συλλόγου.
  • Η ανάπτυξη όχι μόνο κοινωνικών αλλά και πνευματικών δεσμών μεταξύ των μελών του Συλλόγου και γενικά μεταξύ των Ελλήνων ομογενών διά της ιδρύσεως και λειτουργίας Πνευματικού Κέντρου.
  • Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων. Η προβολή και διάδοση των Ελληνο-χριστιανικών ιδεωδών στην αμερικανική κοινωνία διά διαφόρων πνευματικών εκδηλώσεων.

Κτίριο

Το 1968 σημειώθηκε ένα μεγάλο άλμα στην πρόοδο του Συλλόγου. Με την συνετή και τολμηρή διοίκηση του Διοικητικού Συμβουλίου και την ένθερμη συμπαράσταση των μελών του Συλλόγου, με λίγες οικονομίες που είχε ο Σύλλογος και με άτοκα δάνεια που πρόθυμα έδωσαν πολλά μέλη, αγοράσθηκε στη διεύθυνση 25-14 Broadway, στην Αστόρια κτίριο διώροφο για τις ανάγκες του Συλλόγου. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από δύο μεγάλα ενοικιάσιμα μαγαζιά. Ο δεύτερος όροφος στεγάζει την έδρα του Συλλόγου, αίθουσα συνεδριάσεων, Γιαννιώτικο σαλόνι, γραφεία του συλλόγου και μεγάλη κουζίνα. Ονομάζεται «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ» και είναι η καρδιά και το κέντρο της Ηπειρωτικής δραστηριότητας. Εκεί έχουν τα βιβλία τους όλες οι Αδελφότητες και ο «Πύρρος», και η Π.Ο.Α.Κ., και εκεί κάνουν τις συνεδριάσεις τους και τις εκδηλώσεις τους όταν ο χώρος επιτρέπει.

Ήπειρος

Η Ήπειρος βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της Ελλάδας. Έχει έκταση 9.200 τετρ. χιλιόμετρα και συνορεύει με την Αλβανία στα βόρεια, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία στα ανατολικά, την Κεντρική Ελλάδα στα νότια και το Ιόνιο Πέλαγος και τα Επτάνησα στα δυτικά.

Ιστορικά, η Ήπειρος εκτείνονταν βορειότερα στη σημερινή Αλβανία. Στην περιοχή της νότιας Αλβανίας, μια περιοχή που οι Έλληνες αποκαλούν Βόρειο Ήπειρο, υπάρχουν μέχρι σήμερα Έλληνες που ζουν μόνιμα εκεί.

Οι ασχολίες των Ηπειρωτών ήταν κατά παράδοση η εκτροφή προβάτων και αιγών, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, η γεωργία και η αλιεία. Αυτές οι οικονομικές δραστηριότητες και η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής αντικατοπτρίζεται στα προϊόντα που παράγονται στην εκάστοτε περιοχή.

Εκδηλωσεις

  1. ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ υπέρ των θανόντων μελών του Συλλόγου σε μια εκκλησία της περιοχής.
  2. Η ΕΟΡΤΗ του Αγίου Γεωργίου του ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ εξ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Προστάτου του Συλλόγου.  Γιορτάζεται την επόμενη Κυριακή μετά την 17η Ιανουαρίου δι’ αρτοκλασίας σε μια εκκλησία και κατόπιν στην αίθουσα του Συλλόγου με καφέ, βουτήματα και αναψυκτικά.
  3. Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Εθνική γιορτή της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.  Γιορτάζεται την Κυριακή μετά την 21η Φεβρουαρίου, συνήθως στον Καθεδρικό ναό της Νέας Υόρκης.  Συμμετέχει η Π.Ο.Α.Κ. και μετά την εκκλησία δίδεται δείπνο διοργανωμένο από τις «ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Σύλλογος με τον καιρό θα μεγαλώνει και θα προοδεύει.  Οι Ηπειρώτες αγαπούν πολύ τον Σύλλογό τους γιατί πάντοτε ο Σύλλογος στηρίζεται και βαδίζει σε βάσεις γερές.  Οι Ηπειρώτες χαρακτηρίζονται για την νοικοκυροσύνη τους, την σύνεση, την ομόνοια, την συνεργασία και την αγάπη, και τις αρχές αυτές τις εφαρμόζουν και στα συλλογικά τους.  Υπάρχει πάντοτε σεβασμός προς το Καταστατικό και την διοίκηση όπως επίσης μεταξύ των μελών.  Στο Σύλλογο ποτέ δεν επικράτησε η τάση ή μάλλον η επιδίωξη για συγκέντρωση χρημάτων.  Προέχει πάντοτε το πνεύμα του τί θα κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε και να ευχαριστήσουμε τα μέλη.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ